Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το igraphics.gr;

To igraphics.gr είναι το πρώτο ελληνικό, ανεξάρτητο, ειδησεογραφικό πρακτορείο που εκδίδει πληροφοριακά γραφήματα (infographics) για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στόχος του είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας πληροφοριακών γραφημάτων που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που ενδιαφέρουν εσάς και τους αναγνώστες σας, κάνοντας εύκολα κατανοητή την πολύπλοκη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Τα πληροφοριακά γραφήματα του igraphics.gr μπορούν να σταθούν από μόνα τους στις σελίδες του εντύπου σας και να συνοδεύονται από τα κείμενα των συντακτών σας. Παρόλα αυτά το πρακτορείο μας σας παρέχει για κάθε θέμα και ένα συνοδευτικό κείμενο 200-500 λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή να αποτελέσει τη βάση για ένα δικό σας. Το κάθε γράφημα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει, να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε χώρο ή ακόμη και να διασκευαστεί από το δικό σας τμήμα γραφημάτων.

Ποιοί αποτελούν το igraphics.gr;

Η ομάδα του igraphics.gr αποτελείται:

  • από πεπειραμένους δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να επιλέξουν την κατάλληλη θεματολογία ανάλογα με το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, την επικαιρότητα αλλά και το κοινωνικό ενδιαφέρον
  • από έμπειρους και δημιουργικούς γραφίστες έτοιμους να μετουσιώσουν σε πληροφοριακό γράφημα άρτιας αισθητικής οποιαδήποτε είδηση
  • αλλά και από δημοσιογράφους με γνώσεις γραφιστικής που είναι υπέυθυνοι να κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην ωραία αισθητικά αναπαράσταση και την αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη οπτικοποίηση της κάθε πληροφορίας.

Τι είναι τα πληροφοριακά γραφήματα;

Πληροφοριακό γράφημα (infographic) είναι μια σύνθεση που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα, τυπογραφία και ενδεχομένως σκίτσο με στόχο να αποδώσει με πιο εύληπτο και συμπυκνωμένο τρόπο μια είδηση. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελεί μια σμίκρυνση εφημερίδας με ένα μόνο θέμα. Η αναγκαιότητα των πληροφοριακών γραφημάτων σε ένα σύγχρονο μέσο ενημέρωσης έγκειται στη συνθήκη της ασταμάτητης και εκρηκτικής ροής πληροφοριών προς τον αναγνώστη, του οποίου ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Με την οπτικοποίηση (visualisation) ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών μέσα σε λίγα εκατοστά καθίσταται πλέον δυνατή η άμεση λήψη από τον αναγνώστη των πληροφοριών που τον ενδιαφέρουν. Τα πληροφοριακά γραφήματα όμως δεν πρέπει να συγχέονται με τη λογική της “fast food” ενημέρωσης και αυτό γιατί παράλληλα με την άμεση ενημέρωση που προσφέρουν, ο όγκος των πληροφοριών που συμπυκνώνουν τα καθιστά, για όσους έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, γοητευτικά εργαλεία γνώσης και ερεθίσματα περαιτέρω εξερεύνησης του σύγχρονου κόσμου.

Που απευθύνεται το igraphics.gr;

Δυστυχώς για την ώρα το igraphics.gr δεν απευθύνεται σε μεμονωμένους χρήστες παρόλο το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται. Απευθύνεται κυρίως σε μέσα ενημέρωσης, καθημερινές και εβδομαδιαίες εφημερίδες των Αθηνών και της επαρχίας, περιοδικά, free-press εκδόσεις, sites και portals, εκδόσεις βιβλίων, ερευνητικές ομάδες, πανεπιστήμια, ΜΚΟ που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν σε τακτή χρονική βάση τα πληροφοριακά γραφήματα που παράγονται. Ταυτόχρονα κάποια πληροφοριακά γραφήματα που παρουσιάζουν διεθνές ενδιαφέρον παρέχονται στα αγγλικά και απευθύνονται σε εφημερίδες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Γιατί δεν μπορώ να δω καθαρά τα γραφήματα;

Αυτό συμβαίνει γιατί για να μπορεί να δει κάποιος ολόκληρο το pdf του πληροφοριακού γραφήματος και να το αποθηκέυσει αλλά και για να έχει πρόσβαση στο ολοκληρωμένο συνοδευτικό κείμενο και όχι σε μια απλή εισαγωγή θα πρέπει να είναι εγγεγραμένος χρήστης του igraphics.gr.

Πως μπορώ να εγγραφώ;

Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή, διασφαλίζοντας παράληλα την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Επιλέγετε το κουμπί “Εγγραφή” που βρίσκεται στη δεξιά στήλη ή στο πάνω δεξιά μενού. Συμπληρώνετε όλα τα στοιχεία σας στη φόρμα που θα εμφανιστεί. Επειτα θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ένα μήνυμα για την επιβεβαίωση της εγγραφής σας. Αφού κάνετε κλικ στο σύνδεσμο(link) που περιέχει το ηλεκτρονικό μήνυμα, η αίτησή σας φτάνει σε εμάς. Μέσα σε μια εργάσιμη μέρα από την επιβεβαίωση της εγγραφής σας κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να καθοριστούν το αντίτιμο της συνδρομής σας και ο τρόπος πληρωμής.

Πόσο κοστίζει μια συνδρομή;

Το κόστος μια συνδρομής ποικίλει και για αυτό το λόγο δεν δημοσιεύουμε ένα ποσό πληρωμής. Η ποικιλία των αντιτίμων έγκειται στην προσπάθειά μας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι. Για το λόγο αυτό υπάρχουν διαφορές τιμολόγησης ανάλογα με την κυκλοφορία μιας εφημερίδας αλλά και το μέγεθος της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται. Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι το αντίτιμο θα είναι προσιτό και η πραγματική του αξία πολύ μεγαλύτερη. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποια είναι η διαφορά του “standard” λογαριασμού από τον “economy”;

Ο διαχωρισμός αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό τη μεγαλύτερη ευελιξία ούτως ώστε οι υπηρεσίες μας να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Ο “economy” τύπος λογαριασμού απευθύνεται κυρίως σε εκδόσεις περιοδικές των οποίων οι ανάγκες σε πληροφοριακά γραφήματα δεν είναι καθημερινές. Το κάθε γράφημα χρεώνεται κάποιες μονάδες (credits) ανάλογα με το μέγεθός του. Με τον “economy” λογαριασμό προπληρώνετε έναν αριθμό μονάδων, που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τόσα πληροφοριακά γραφήματα κάθε μήνα όσα αντιστοιχούν στην αξία των μονάδων σας. Με τον τρόπο αυτό πληρώνετε ακριβώς ότι εσείς χρησιμοποιείτε. Ο “standard” λογαριασμός σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εσείς θέλετε από τα πληροφοριακά γραφήματα της επικαιρότητας αλλά και από το αρχείο του igraphics.gr χωρίς περιορισμούς.

Ποιοί είναι οι τρόποι πληρωμής;

Οι πληρωμές γίνονται με κατάθεση του αντιτίμου σε τραπεζικό λογαριασμό κατόπιν συνεννοήσεως με το πρακτορείο.

Πόσο καιρό θα διαρκεί η συνδρομή μου;

Οι επιλογές στη διάρκεια της συνδρομής σας είναι δύο, η εξάμηνη και η ετήσια.

Και γιατί να κάνω συνδρομή αφού στην εφημερίδα μου υπάρχει τμήμα γραφημάτων;

Η διαδικασία παραγωγής ενός infographic περιλαμβάνει την ενδελεχή έρευνα για τη συγκέντρωση των κατάλληλων πληροφοριών, την εύρεση της κατάλληλης ιδέας για τη σαφέστερη οπτικοποίησή τους και το τελικό στάδιο που είναι η δημιουργία του infographic. Αυτή η διαδικασία καθιστά την παραγωγή ενός πληροφοριακού γραφήματος εξαιρετικά χρονοβόρα. Το igraphics.gr αναλαμβάνει να σας παρέχει πληροφοριακά γραφήματα για τα πιο σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας έτσι ώστε το τμήμα γραφημάτων της κάθε εφημερίδας να έχει το χρόνο να ασχοληθεί αναλυτικά με τα επιμέρους τοπικά θέματα και τα αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας. Από την άλλη μεριά το igraphics.gr φιλοδοξεί να σας παρέχει πιο συνολικά και αναλυτικά θέματα τα οποία είναι δύσκολο να καλύψει ένα τμήμα μιας εφημερίδας λόγω του μεγάλου καθημερινού φόρτου εργασίας. Επίσης με τη συνδρομή στο igraphics.gr ένα τμήμα γραφημάτων μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλούσιο αρχείο του πρακτορείου ως βάση για να δημιουργήσει τα δικά του πληροφοριακά γραφήματα.

Θα γνωρίζω ποιά infographics πρόκειται να είναι διαθέσιμα κάθε μέρα πριν δημοσιευθούν;

Ασφαλώς. Γνωρίζουμε ότι μια εφημερίδα χρειάζεται σαφή εικόνα της θεματολογίας αρκετά νωρίς. Για αυτό και ο κάθε συνδρομητής θα λαμβάνει κάθε μεσημέρι ένα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα με τα πληροφοριακά γραφήματα που πρόκειται να παραχθούν εντός της ημέρας καθώς και τις διαστάσεις τους ώστε να ρυθμίζει τις σελίδες της εφημερίδας.

Και για να δω ποια infographic έχουν δημοσιευθεί θα πρέπει να επισκέπτομαι το site;

Η βασική πλατφόρμα λειτουργίας του πρακτορείου είναι ο διαδικτυακός του τόπος. Γνωρίζουμε πως ο χρόνος ενός συντάκτη είναι περιορισμένος για αυτό το λόγο και η δομή του site είναι απλή και η πλοήγηση μια εύκολη και ελπίζουμε ευχάριστη διαδικασία. Αν όμως ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος ωστέ κάποιος αδυνατεί ακόμη και να επισκεφθεί το διαδικτυακό μας τόπο, οι υπηρεσίες Atom feeds και Newsletter αναλαμβάνουν να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον ενδιαφερόμενο για κάθε καινούριο πληροφοριακό γράφημα που δημοσιεύεται και με ένα απλό κλικ να τον μεταφέρουν στη σελίδα του γραφήματος.

Και αν θέλω ένα μόνο πληροφοριακό γράφημα του igraphics.gr;

Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η αγορά ενός μόνο πληροφοριακού γραφήματος παρά μόνο όσων βρίσκονται στην κατηγορία “Με το κομμάτι”.

Πως λαμβάνω ένα infographic;

Βρισκόμενοι στη σελίδα ενός γραφήματος και πατώντας το κουμπί “Αποθήκευση” που βρίσκεται στο κάτω μέρος ή απλά κάνοντας κλικ στην εικόνα του γραφήματος. Εαν επιθυμείτε πιο σύντομο τρόπο παρακάμπτοντας την σελίδα του γραφήματος μπορείτε στην κεντρική σελίδα να πατήσετε το κουμπί “Αποθήκευση” που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος της μικρογραφίας του γραφήματος. Αν κάνετε οτιδήποτε από τα παραπάνω το πληροφοριακό γράφημα αποθηκεύεται στο σκληρό σας δίσκο, συνήθως στο φάκελο Downloads όπου αποθηκέυονται και όλα τα αρχεία από το πρόγραμμα πλοήγησής σας.

Τι είναι η κατηγορία “interactive”;

Interactive είναι η νέα τάση στο χώρο των πληροφοριακών γραφημάτων και απευθύνεται στις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων και σε sites/portals. Περιέχουν όπως και τα έντυπα γραφήματα ένα πλήθος πληροφοριών αλλά απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη ο οποίος μπορεί να καθορίζει τη ροή της πληροφορίας ανάλογα με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Το στοιχείο της διαδραστικότητας είναι αυτό που τα καθιστά και ιδιαιτέρως δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό.

Και πως μπορώ να αγοράσω ένα interactive γράφημα;

Για τα interactive γραφήματα θα πρέπει να εκδηλώσετε ενδιαφέρον πατώντας το ομώνυμο κουμπί που βρίσκεται στη σελίδα του γραφήματος και άμεσα κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Τι είναι η κατηγορία “Με το κομμάτι”;

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γραφήματα, συνήθως μεγάλα σε μέγεθος και με περιεχόμενο διαχρονικό τα οποία μπορεί να αγοράσει κάποιος μόνα τους χωρίς να έχει συνδρομή μετά από συνεννόηση με το πρακτορείο. Αυτό συμβαίνει προς διευκόλυνση κυρίως περιοδικών εκδόσεων οι οποίες ενδιαφέρονται για κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά δεν επιθυμούν να αποκτήσουν σταθερή συνδρομή.

Και πως μπορώ να αγοράσω ένα γράφημα “με το κομμάτι”;

Επισκέπτεστε τη σελίδα του γραφήματος και εκδηλώνετε ενδιαφέρον πατώντας το ομώνυμο κουμπί. Άμεσα κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του φυλλομετρητή σας (browser) για την πλοήγηση στο igraphics.gr

Είναι σημαντικό να έχετε την τελευταία έκδοση του browser που χρησιμοποιείτε, όχι μόνο για την ορθή παρουσίαση την σελίδας αλλά και για προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως μπορεί να θέσουν τον υπολογιστή και τα προσωπικά σας δεδομένα σε κίνδυνο. Συνίσταται ιδιαιτέρως η javascript να είναι ενεργοποιημένη για να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη διαδραστικότητα και την ευχρηστία που προσφέρει στην πλοήγηση. Ωστόσο έχουν προβλεπτεί εναλλακτικοί τρόποι πλοήγησης για browsers με απενεργοποιημένη javascript. Συνίσταται να είναι εγκατεστημένος στον browser ο adobe flash player, που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, συστατικό απαραίτητο για να δει κανείς interactive γραφήματα.