Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το igraphics.gr;

To igraphics.gr είναι το πρώτο ελληνικό, ανεξάρτητο, ειδησεογραφικό πρακτορείο που εκδίδει πληροφοριακά γραφήματα (infographics) για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στόχος του είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας πληροφοριακών γραφημάτων που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων που ενδιαφέρουν εσάς και τους αναγνώστες σας, κάνοντας εύκολα κατανοητή την πολύπλοκη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Τα πληροφοριακά γραφήματα του igraphics.gr μπορούν να σταθούν από μόνα τους στις σελίδες του εντύπου σας και να συνοδεύονται από τα κείμενα των συντακτών σας. Παρόλα αυτά το πρακτορείο μας σας παρέχει για κάθε θέμα και ένα συνοδευτικό κείμενο 200-500 λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή να αποτελέσει τη βάση για ένα δικό σας. Το κάθε γράφημα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει, να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε χώρο ή ακόμη και να διασκευαστεί από το δικό σας τμήμα γραφημάτων.

Ποιοί αποτελούν το igraphics.gr;

Η ομάδα του igraphics.gr αποτελείται:

 • από πεπειραμένους δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να επιλέξουν την κατάλληλη θεματολογία ανάλογα με το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, την επικαιρότητα αλλά και το κοινωνικό ενδιαφέρον
 • από έμπειρους και δημιουργικούς γραφίστες έτοιμους να μετουσιώσουν σε πληροφοριακό γράφημα άρτιας αισθητικής οποιαδήποτε είδηση
 • αλλά και από δημοσιογράφους με γνώσεις γραφιστικής που είναι υπέυθυνοι να κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην ωραία αισθητικά αναπαράσταση και την αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη οπτικοποίηση της κάθε πληροφορίας.

Τι είναι τα πληροφοριακά γραφήματα;

Πληροφοριακό γράφημα (infographic) είναι μια σύνθεση που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα, τυπογραφία και ενδεχομένως σκίτσο με στόχο να αποδώσει με πιο εύληπτο και συμπυκνωμένο τρόπο μια είδηση. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελεί μια σμίκρυνση εφημερίδας με ένα μόνο θέμα. Η αναγκαιότητα των πληροφοριακών γραφημάτων σε ένα σύγχρονο μέσο ενημέρωσης έγκειται στη συνθήκη της ασταμάτητης και εκρηκτικής ροής πληροφοριών προς τον αναγνώστη, του οποίου ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Με την οπτικοποίηση (visualisation) ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών μέσα σε λίγα εκατοστά καθίσταται πλέον δυνατή η άμεση λήψη από τον αναγνώστη των πληροφοριών που τον ενδιαφέρουν. Τα πληροφοριακά γραφήματα όμως δεν πρέπει να συγχέονται με τη λογική της “fast food” ενημέρωσης και αυτό γιατί παράλληλα με την άμεση ενημέρωση που προσφέρουν, ο όγκος των πληροφοριών που συμπυκνώνουν τα καθιστά, για όσους έχουν τον απαιτούμενο χρόνο, γοητευτικά εργαλεία γνώσης και ερεθίσματα περαιτέρω εξερεύνησης του σύγχρονου κόσμου.

Που απευθύνεται το igraphics.gr;

Δυστυχώς για την ώρα το igraphics.gr δεν απευθύνεται σε μεμονωμένους χρήστες παρόλο το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται. Απευθύνεται κυρίως σε μέσα ενημέρωσης, καθημερινές και εβδομαδιαίες εφημερίδες των Αθηνών και της επαρχίας, περιοδικά, free-press εκδόσεις, sites και portals, εκδόσεις βιβλίων, ερευνητικές ομάδες, πανεπιστήμια, ΜΚΟ που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν σε τακτή χρονική βάση τα πληροφοριακά γραφήματα που παράγονται. Ταυτόχρονα κάποια πληροφοριακά γραφήματα που παρουσιάζουν διεθνές ενδιαφέρον παρέχονται στα αγγλικά και απευθύνονται σε εφημερίδες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Γιατί δεν μπορώ να δω καθαρά τα γραφήματα;

Αυτό συμβαίνει γιατί για να μπορεί να δει κάποιος ολόκληρο το pdf του πληροφοριακού γραφήματος και να το αποθηκέυσει αλλά και για να έχει πρόσβαση στο ολοκληρωμένο συνοδευτικό κείμενο και όχι σε μια απλή εισαγωγή θα πρέπει να είναι εγγεγραμένος χρήστης του igraphics.gr.

Πως μπορώ να εγγραφώ;

Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή, διασφαλίζοντας παράληλα την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Επιλέγετε το κουμπί “Εγγραφή” που βρίσκεται στη δεξιά στήλη ή στο πάνω δεξιά μενού. Συμπληρώνετε όλα τα στοιχεία σας στη φόρμα που θα εμφανιστεί. Επειτα θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ένα μήνυμα για την επιβεβαίωση της εγγραφής σας. Αφού κάνετε κλικ στο σύνδεσμο(link) που περιέχει το ηλεκτρονικό μήνυμα, η αίτησή σας φτάνει σε εμάς. Μέσα σε μια εργάσιμη μέρα από την επιβεβαίωση της εγγραφής σας κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να καθοριστούν το αντίτιμο της συνδρομής σας και ο τρόπος πληρωμής.

Πόσο κοστίζει μια συνδρομή;

Το κόστος μια συνδρομής ποικίλει και για αυτό το λόγο δεν δημοσιεύουμε ένα ποσό πληρωμής. Η ποικιλία των αντιτίμων έγκειται στην προσπάθειά μας να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι. Για το λόγο αυτό υπάρχουν διαφορές τιμολόγησης ανάλογα με την κυκλοφορία μιας εφημερίδας αλλά και το μέγεθος της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται. Αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι το αντίτιμο θα είναι προσιτό και η πραγματική του αξία πολύ μεγαλύτερη. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποια είναι η διαφορά του “standard” λογαριασμού από τον “economy”;

Ο διαχωρισμός αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό τη μεγαλύτερη ευελιξία ούτως ώστε οι υπηρεσίες μας να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Ο “economy” τύπος λογαριασμού απευθύνεται κυρίως σε εκδόσεις περιοδικές των οποίων οι ανάγκες σε πληροφοριακά γραφήματα δεν είναι καθημερινές. Το κάθε γράφημα χρεώνεται κάποιες μονάδες (credits) ανάλογα με το μέγεθός του. Με τον “economy” λογαριασμό προπληρώνετε έναν αριθμό μονάδων, που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τόσα πληροφοριακά γραφήματα κάθε μήνα όσα αντιστοιχούν στην αξία των μονάδων σας. Με τον τρόπο αυτό πληρώνετε ακριβώς ότι εσείς χρησιμοποιείτε. Ο “standard” λογαριασμός σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε εσείς θέλετε από τα πληροφοριακά γραφήματα της επικαιρότητας αλλά και από το αρχείο του igraphics.gr χωρίς περιορισμούς.

Ποιοί είναι οι τρόποι πληρωμής;

Οι πληρωμές γίνονται με κατάθεση του αντιτίμου σε τραπεζικό λογαριασμό κατόπιν συνεννοήσεως με το πρακτορείο.

Πόσο καιρό θα διαρκεί η συνδρομή μου;

Οι επιλογές στη διάρκεια της συνδρομής σας είναι δύο, η εξάμηνη και η ετήσια.

Και γιατί να κάνω συνδρομή αφού στην εφημερίδα μου υπάρχει τμήμα γραφημάτων;

Η διαδικασία παραγωγής ενός infographic περιλαμβάνει την ενδελεχή έρευνα για τη συγκέντρωση των κατάλληλων πληροφοριών, την εύρεση της κατάλληλης ιδέας για τη σαφέστερη οπτικοποίησή τους και το τελικό στάδιο που είναι η δημιουργία του infographic. Αυτή η διαδικασία καθιστά την παραγωγή ενός πληροφοριακού γραφήματος εξαιρετικά χρονοβόρα. Το igraphics.gr αναλαμβάνει να σας παρέχει πληροφοριακά γραφήματα για τα πιο σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας έτσι ώστε το τμήμα γραφημάτων της κάθε εφημερίδας να έχει το χρόνο να ασχοληθεί αναλυτικά με τα επιμέρους τοπικά θέματα και τα αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας. Από την άλλη μεριά το igraphics.gr φιλοδοξεί να σας παρέχει πιο συνολικά και αναλυτικά θέματα τα οποία είναι δύσκολο να καλύψει ένα τμήμα μιας εφημερίδας λόγω του μεγάλου καθημερινού φόρτου εργασίας. Επίσης με τη συνδρομή στο igraphics.gr ένα τμήμα γραφημάτων μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλούσιο αρχείο του πρακτορείου ως βάση για να δημιουργήσει τα δικά του πληροφοριακά γραφήματα.

Θα γνωρίζω ποιά infographics πρόκειται να είναι διαθέσιμα κάθε μέρα πριν δημοσιευθούν;

Ασφαλώς. Γνωρίζουμε ότι μια εφημερίδα χρειάζεται σαφή εικόνα της θεματολογίας αρκετά νωρίς. Για αυτό και ο κάθε συνδρομητής θα λαμβάνει κάθε μεσημέρι ένα ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα με τα πληροφοριακά γραφήματα που πρόκειται να παραχθούν εντός της ημέρας καθώς και τις διαστάσεις τους ώστε να ρυθμίζει τις σελίδες της εφημερίδας.

Και για να δω ποια infographic έχουν δημοσιευθεί θα πρέπει να επισκέπτομαι το site;

Η βασική πλατφόρμα λειτουργίας του πρακτορείου είναι ο διαδικτυακός του τόπος. Γνωρίζουμε πως ο χρόνος ενός συντάκτη είναι περιορισμένος για αυτό το λόγο και η δομή του site είναι απλή και η πλοήγηση μια εύκολη και ελπίζουμε ευχάριστη διαδικασία. Αν όμως ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος ωστέ κάποιος αδυνατεί ακόμη και να επισκεφθεί το διαδικτυακό μας τόπο, οι υπηρεσίες Atom feeds και Newsletter αναλαμβάνουν να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τον ενδιαφερόμενο για κάθε καινούριο πληροφοριακό γράφημα που δημοσιεύεται και με ένα απλό κλικ να τον μεταφέρουν στη σελίδα του γραφήματος.

Και αν θέλω ένα μόνο πληροφοριακό γράφημα του igraphics.gr;

Δυστυχώς δεν είναι δυνατή η αγορά ενός μόνο πληροφοριακού γραφήματος παρά μόνο όσων βρίσκονται στην κατηγορία “Με το κομμάτι”.

Πως λαμβάνω ένα infographic;

Βρισκόμενοι στη σελίδα ενός γραφήματος και πατώντας το κουμπί “Αποθήκευση” που βρίσκεται στο κάτω μέρος ή απλά κάνοντας κλικ στην εικόνα του γραφήματος. Εαν επιθυμείτε πιο σύντομο τρόπο παρακάμπτοντας την σελίδα του γραφήματος μπορείτε στην κεντρική σελίδα να πατήσετε το κουμπί “Αποθήκευση” που βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος της μικρογραφίας του γραφήματος. Αν κάνετε οτιδήποτε από τα παραπάνω το πληροφοριακό γράφημα αποθηκεύεται στο σκληρό σας δίσκο, συνήθως στο φάκελο Downloads όπου αποθηκέυονται και όλα τα αρχεία από το πρόγραμμα πλοήγησής σας.

Τι είναι η κατηγορία “interactive”;

Interactive είναι η νέα τάση στο χώρο των πληροφοριακών γραφημάτων και απευθύνεται στις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων και σε sites/portals. Περιέχουν όπως και τα έντυπα γραφήματα ένα πλήθος πληροφοριών αλλά απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη ο οποίος μπορεί να καθορίζει τη ροή της πληροφορίας ανάλογα με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Το στοιχείο της διαδραστικότητας είναι αυτό που τα καθιστά και ιδιαιτέρως δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό.

Και πως μπορώ να αγοράσω ένα interactive γράφημα;

Για τα interactive γραφήματα θα πρέπει να εκδηλώσετε ενδιαφέρον πατώντας το ομώνυμο κουμπί που βρίσκεται στη σελίδα του γραφήματος και άμεσα κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Τι είναι η κατηγορία “Με το κομμάτι”;

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γραφήματα, συνήθως μεγάλα σε μέγεθος και με περιεχόμενο διαχρονικό τα οποία μπορεί να αγοράσει κάποιος μόνα τους χωρίς να έχει συνδρομή μετά από συνεννόηση με το πρακτορείο. Αυτό συμβαίνει προς διευκόλυνση κυρίως περιοδικών εκδόσεων οι οποίες ενδιαφέρονται για κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά δεν επιθυμούν να αποκτήσουν σταθερή συνδρομή.

Και πως μπορώ να αγοράσω ένα γράφημα “με το κομμάτι”;

Επισκέπτεστε τη σελίδα του γραφήματος και εκδηλώνετε ενδιαφέρον πατώντας το ομώνυμο κουμπί. Άμεσα κάποιος συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του φυλλομετρητή σας (browser) για την πλοήγηση στο igraphics.gr

Είναι σημαντικό να έχετε την τελευταία έκδοση του browser που χρησιμοποιείτε, όχι μόνο για την ορθή παρουσίαση την σελίδας αλλά και για προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως μπορεί να θέσουν τον υπολογιστή και τα προσωπικά σας δεδομένα σε κίνδυνο. Συνίσταται ιδιαιτέρως η javascript να είναι ενεργοποιημένη για να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη διαδραστικότητα και την ευχρηστία που προσφέρει στην πλοήγηση. Ωστόσο έχουν προβλεπτεί εναλλακτικοί τρόποι πλοήγησης για browsers με απενεργοποιημένη javascript. Συνίσταται να είναι εγκατεστημένος στον browser ο adobe flash player, που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, συστατικό απαραίτητο για να δει κανείς interactive γραφήματα.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.