Στο 95% έφτασε η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs), ενώ το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.
Συνολικά 197 δισ. ευρώ (ομολόγων) θα υποστούν το «κούρεμα», με δυνατότητα διαγραφής 107 δισ. από το συνολικό χρέος της χώρας, δηλαδή 29% από τα 370 δισ. Παράλληλα δίνεται παράταση έως τις 23/3 για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σε 21% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2011, από 14,8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.033.507 άτομα, ενώ σε ποσοστό 51,1% έφτασε η ανεργία των νέων (15-24 ετών) από 39% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2010 και 28,9% πριν το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.
Η σημαντικότερη μέρα της εκλογικής μάχης για την εξασφάλιση του ρεπουμπλικανικού χρίσματος χαρακτηρίζεται η αυριανή Τρίτη καθώς διεξάγονται ταυτόχρονα προκριματικές εκλογές σε δέκα πολιτείες και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό.
Καταφύγιο στο Λίβανο βρήκαν η Γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίθ Μπουβιέ και ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι που είχαν τραυματιστεί και εγκλωβιστεί την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Χομς της Συρίας.
Ηταν 27 Δεκεμβρίου του 2011, όταν ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ρεζά Ραχίμι προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα μπλοκάρει το στενό και θα δημιουργήσει χάος στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, εάν η Δύση επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα του. Ο δε Μπαράκ Ομπάμα απάντησε ότι, εάν χρειαστεί, η Αμερική θα χρησιμοποιήσει βια, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα στενά του Ορμούζ.
Σε 20,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το Νοέμβριο του 2011, από 13,9% που ήταν το Νοέμβριο του 2010 και 18,2% τον Οκτώβριο του 2011, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο.
Στο 159,1% του ΑΕΠ ανήλθε το κρατικό χρέος στην Ελλάδα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εταιρεία διαχείρισης της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε χθες αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την εισαγωγή των μετοχών της στο αμερικανικό χρηματιστήριο με σκοπό την άντληση 5 δισ. δολαρίων. Μαζί με την αίτηση ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στοιχεία τόσο για τον ίδιο όσο και για την κερδοφορία και τις προοπτικές του Facebook.
Ανοίγουν το μεσημέρι της Τρίτης (31/1) ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Φλόριντα, οι οποίες αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αναδείξουν νικητή κάποιον εκ των Μιτ Ρόμνεϊ και Νιουτ Γκίνγκριτς.
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.