Το 2014 οι πρώτες υπηρεσίες του Galileo

19/02/2010 23:01

Υπάρχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή του περιεχομένου flash.
Ο Adobe Flash Player δεν είναι εγκατεστημένος ή η υπάρχουσα έκδοση είναι πολύ παλαιά.

Παρακαλούμε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Σημαντικές υπηρεσίες στο έργο της έρευνας και διάσωσης αναμένεται να προσφέρει το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα εντοπισμού μέσω δορυφόρου Galileo που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την ευκαιρία της σύναψης των πρώτων συμβολαίων με τη διαστημική βιομηχανία τον περασμένο μήνα, η εμπορική υπηρεσία που θα απευθύνεται στο μεγάλο κοινό και θα ανταγωνιστεί το "αμερικανικό GPS" θα τεθεί "σε δοκιμή" από το 2014. Σε αυτή τη φάση οι πρώτες υπηρεσίες που θα δοθούν θα περιλαμβάνουν και την έρευνα και διάσωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μια παραγγελία για 14 δορυφόρους στη γερμανοβρετανική κοινοπραξία OHB System και Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), έναντι 566 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δορυφόροι αυτοί θα αποτελέσουν ένα μέρος του συστήματος, ενώ οι υπόλοιποι θα αποκτηθούν με επόμενες παραγγελίες.

Οι καινοτόμες εφαρμογές του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού και πλοήγησης Galileo πρόκειται να επιδειχθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες (3-5 Μαρτίου).

Το Galileo βασίζεται σε µια διάταξη 30 δορυφόρων τοποθετημένων σε τροχιά σε ύψος 24.000 χλμ καλύπτοντας ολόκληρο τον πλανήτη µε ένα δίκτυο επίγειων σταθμών ελέγχου. Κάθε δορυφόρος είναι εφοδιασμένος µε ένα πολύ µμεγάλης ακρίβειας πυρηνικό ρολόι μέτρησης του χρόνου και επιτρέπει τον εντοπισµό θέσης κάθε κινούμενου ή ακίνητου αντικειμένου µε ακρίβεια ενός μέτρου.

Σήμερα υπάρχουν ήδη δύο δορυφορικά δίκτυα ραδιοπλήγησης, το αµερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass, τα οποία σχεδιάσθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς την εποχή του ψυχρού πολέµου. Το δεύτερο πάντως, δεν είναι πλέον πλήρως λειτουργικό.

Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής ραδιο-πλοήγησης Galileo, σκοπός του οποίου είναι να καθιερωθεί το πρώτο ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστηµα εντοπισµού θέσης και πλοήγησης, μελετήθηκε για πολιτική χρήση και έχει άφθονες εφαρμογές σε ποικίλους τοµείς, χρήσιµες σε πολίτες και επιχειρήσεις και πρώτα απ’ όλα στην ασφάλεια και την απόδοση των μεταφορών.

Η ανάγκη ανάπτυξης του ευρωπαϊκού Galileo προέκυψε λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το αμερικανικό GPS που αφορούν τη μέτρια ακρίβεια που μεταβάλλεται ανάλογα µε τον τόπο και τον χρόνο, την αμφίβολη αξιοπιστία (ιδίως σε περιοχές σε ακραία γεωγραφικά πλάτη απ’ όπου διέρχονται πολυάριθμοι αεροδιάδρομοι), σε πυκνές περιοχές των αστικών κέντρων και σε αστικά κέντρα και, τέλος, τον στρατιωτικό χαρακτήρα του GPS που αφήνει να πλανάται συνεχώς το ενδεχόμενο να διακοπεί το σήμα απροειδοποίητα για τους πολιτικούς χρήστες σε περίπτωση κρίσης.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.