Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;
Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.
Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην ταυτίζονται απόλυτα όλες οι γειτονιές στις οποίες ξέσπασαν ταραχές με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αν και το Τότεναμ που ήταν η απαρχή των επεισοδίων έχει από τα υψηλότερα ποσοστά. Ωστόσο αν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα του βρετανικού Υπουργείου απασχόλησης για τα άτομα κάτω των 25, που ζουν από τα επιδόματα, και τα συγκρίνει με τις περιοχές που εμφανίζονται οι περισσότερες ταραχές θα διακρίνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Αν σε αυτά τα δεδομένα προστεθούν οι περικοπές αυτών των επιδομάτων αλλά και οι εξαγγελίες από την κυβέρνηση Κάμερον για νέες περικοπές, μπορεί να φτάσει κανείς ένα βήμα παραπέρα στην αναζήτηση των κοινωνικών αιτιών που προκάλεσαν τα τωρινά γεγονότα του Λονδίνου.