Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

13/10/2011 11:46

Υπάρχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή του περιεχομένου flash.
Ο Adobe Flash Player δεν είναι εγκατεστημένος ή η υπάρχουσα έκδοση είναι πολύ παλαιά.

Παρακαλούμε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

Εντούτοις, η κυρίαρχη μέθοδος επίλυσης της πλειοψηφίας των χρηματοπιστωτικών κρίσεων που επιλέχθηκε ιστορικά ήταν μέσω νομισματικών υποτιμήσεων, παρά μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους, πρακτική που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα σε περιπτώσεις χρεωκοπίας ή υπό την απειλή χρεωκοπίας, κυρίως λόγω της αύξησης της διασυνοριακής ροής χρέους, της ίδρυσης νέων ανεξάρτητων κρατών και της ανάπτυξης των μοντέρνων διεθνών οικονομικών αγορών. Οι κομμουνιστικές επαναστάσεις, οι εμφύλιοι και οι γενικευμένες πολεμικές συρράξεις επέτειναν την κατάσταση, καθώς τα εμπλεκόμενα κράτη αδυνατούσαν ή δεν επιθυμούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ρωσίας το 1917, της Κίνας το 1949 και της Κούβας το 1960, της Τουρκίας, Βουλγαρίας και Αυστροουγγαρίας στην αρχή του α' παγκοσμίου πολέμου και της Ιταλίας, Τουρκίας και Ιαπωνίας κατά το β' παγκόσμιο πόλεμο.

Σε άλλες περιπτώσεις η προοπτική της χρεωκοπίας και της επαναδιαπραγμάτευσης δημοσίου χρέους ακολούθησε περιόδους άκρατου δανεισμού, λόγω της ανάκυψης νέων πολιτικών συνθηκών ή επενδυτικών ευκαιριών, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και '70, όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν πολλά αφρικανικά κράτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κρίσεις πυροδοτήθηκαν από τουλάχιστον έναν από τους εξής παράγοντες: (1) επιδείνωση των εμπορικών όρων σε χρεωμένα κράτη, (2) οικονομική ύφεση στα κράτη παροχής κεφαλαίων
(3) αύξηση του διεθνούς κόστους δανεισμού σε κράτη-πιστωτές λόγω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και (4) οικονομική κρίση σε κράτος-οφειλέτη μεταδιδόμενη διεθνώς μέσω οικονομικών και εμπορικών διασυνδέσεων.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από το γράφημα, η σωρεία επικαλυπτόμενων κύκλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δεν αντανακλά μόνο το γεγονός ότι αποτέλεσε μια δεκαετία οικονομικών κρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και ότι η υιοθέτηση οικονομικών μέτρων στόχευε διαδοχικά σε λύσεις περιορισμένου χρονικού ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, ο μέσος όρος «κουρέματος» ανέρχεται σε 37%, ενώ τουλάχιστον το 50% από αυτά είναι χαμηλότερου μεγέθους από 23% ή πλέον του 53% και ο μέσος όρος αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δείτε αναλυτικά όλες τις διεθνείς περιπτώσεις αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους από το 1970 έως το 2010 και την επικαιροποιημένη οικονομική τους κατάσταση, βασισμένη στα στοιχεία της πρώτης και μοναδικής διεθνούς καταγραφής haircuts που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011 και αφορά 180 «κουρέματα» χρέους σε 68 κράτη.

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.