Ο καταμερισμός του παγκοσμίου πλούτου το 2011

09/11/2011 21:13

Υπάρχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή του περιεχομένου flash.
Ο Adobe Flash Player δεν είναι εγκατεστημένος ή η υπάρχουσα έκδοση είναι πολύ παλαιά.

Παρακαλούμε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Τη μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη του παγκόσμιου πλούτου για το 2011 δημοσίευσε στα τέλη Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Ερευνών της Credit Suisse, η οποία καταγράφει τη διεύρυνση του άνισου καταμερισμού του, συνολικού ύψους 230,8 τρις. δολαρίων, ανάμεσα στους περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ενήλικους πολίτες των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του πλούτου -ο οποίος ορίζεται ως η καθαρή αξία των χρηματικών στοιχείων σε συνδυασμό με την κινητή και ακίνητη περιουσία ενός ατόμου, μείον το ιδιωτικό χρέος- υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την εξέλιξη του πλούτου των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της ωριμότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και μέσων, όπως και του βαθμού στον οποίο οι δημόσιες παροχές συνταξιοδότησης και ιατρικής περίθαλψης μετριάζουν την ανάγκη για ιδιωτική συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά το 2007, ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών παρουσιάζει, σύμφωνα με τη μελέτη, αύξηση κατά 117 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2000 και 2011, καθώς το μερίδιο των αναπτυσσόμενων αγορών παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία, αλλά κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Βάσει αυτών των δεδομένων υπολογίζεται ότι το σύνολο του πλούτου των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα πέντε χρόνια, από περίπου 231 τρισ. δολάρια το 2011 σε 345 το 2016, ποσό που αντιστοιχεί σε 8,4% αύξηση ανά έτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η Κίνα θα αντικαταστήσει την Ιαπωνία ως δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, με συνολικό πλούτο 39 τρισ. δολαρίων το 2016, καθώς, κατά το ίδιο έτος, ο πλούτος της Ιαπωνίας αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο των 31 τρισ. δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ προβλέπεται να διατηρήσουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με συνολικό πλούτο περίπου 82 τρισ. δολαρίων. Εξάλλου, η Γαλλία και η Γερμανία υπολογίζεται ότι θα βρεθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση με συνολικό πλούτο 20,1 και 19,6 τρισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, πιθανολογείται μεγάλη βελτίωση στη θέση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ο πλούτος τόσο στην Κίνα όσο και στην Αφρική στο σύνολό τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 90%, ενώ η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν τον πλούτο τους έως το 2016.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.