Επανέναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης στο ναυάγιο του Costa Concordia

16/01/2012 16:52
thumbnail: Επανέναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης στο ναυάγιο του Costa Concordia

Μέγεθος γραφήματος: 15.0x11.4 cm

Μέγεθος αρχείου: 506 KB

Η αναζήτηση για τις σωρούς των θυμάτων αλλά και τυχόν επιζώντες που επέβαιναν στο μερικώς βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia ξεκίνησαν εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς νωρίτερα την ίδια ημέρα είχαν ανασταλεί εξαιτίας συνεχών κλίσεων στο σώμα του πλοίου πάνω στους βράχους. Το πλοίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Τοσκάνης το βράδυ της Παρασκευής, μεταφέροντας περίπου 3.200 επιβάτες και 1.000 μέλη πληρώματος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον έξι επιβαίνοντες και να τραυματιστούν περίπου σαράντα.

Τις προηγούμενες μέρες, ομάδες δυτών εργάζονταν πυρετωδώς υπό αντίξοες συνθήκες με την ελπίδα να βρουν τους περίπου δεκαέξι επιβάτες που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο.

Ο κυβερνήτης του πλοίου Φραντζέσκο Σετίνο, ο οποίος κατηγορείται ότι εγκατέλειψε το πλοίο πριν την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, συνελήφθη μαζί με τον υποπλοίαρχο το Σάββατο. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της πολλαπλής ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκατάλειψης πλοίου, ενώ ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

Οι Αρχές εξετάζουν τις αιτίες για τις οποίες ο πλοίαρχος δεν έστειλε το σχετικό σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια του ατυχήματος.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το ναυάγιο αναμένεται να κοστίσει στην μητρική πλοιοκτήτρια εταιρεία Carnival Corporation 67 με 75 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ενώ σε ανακοίνωση της αργά το βράδυ της Κυριακής η εταιρεία Costa Cruises, που διαχειρίζονταν το κρουαζιερόπλοιο με έδρα τη Γένοβα, επέρριψε ευθύνες στον καπετάνιο, κάνοντας λόγο για σημαντικά σφάλματα που οδήγησαν στο μοιραίο ναυάγιο.

«Η διαδρομή του πλοίου φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά κοντά στην ακτή και η κρίση του πλοιάρχου στο χειρισμό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ακολούθησε της πρόσκρουσης στα βράχια, φαίνεται να ήταν αντίθετη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις από το προσωπικό της Costa Cruises», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κατασκευασμένο το 2006, το Costa Concordia εκτελούσε μεσογειακές κρουαζιέρες από τη Ρώμη με στάσεις στη Σαβόνα, στη Μασσαλία, στη Βαρκελώνη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κάλιαρι και Παλέρμο.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.