Περίπου 6% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη ευθύνονται για τα 3/4 του συνολικού κόστους των ζημιών που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και στο περιβάλλον, συνολικού κόστους περίπου 169 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ενέργειας για το 2009.
Τουλάχιστον 620 νεκρούς άφησαν στο πέρασμα τους οι πλημμύρες και τυφώνες που σαρώνουν τη νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Λάος και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, καθώς οι τοπικές Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τους να προσεγγίσουν τις περιοχές που έχουν δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα.
Η καταιγίδα Irene αναβαθμίστηκε σε τυφώνα και η δοκιμαζόμενη οικονομία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το χειρότερο πιθανό σενάριο. Λίγες ώρες αφότου ο πρώτος τυφώνας του 2011 από τον Ατλαντικό ωκεανό έπληξε το Πούερτο Ρίκο με 113 χλμ. την ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να υπογράψει μνημόνιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
O καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο και το τσουνάμι που ακολούθησε καθιστούν το 2011 ως το δαπανηρότερο έτος για τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στον κόσμο, Munich Re.
H Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1992, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και, έκτοτε, ο εορτασμός της έρχεται να υπενθυμίσει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει οι ωκεανοί του πλανήτη μας, που καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η Γερμανία θα γίνει η πρώτη σημαντική βιομηχανική χώρα που θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια αμέσως μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, με μια σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.
Ο μαζικός θάνατος των μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη που προέρχεται από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, ενδέχεται να αποτελεί μεγάλη απειλή και για τα αποθέματα τροφίμων, προειδοποιεί σχετική έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Η εξασθένιση που παρουσιάζουν τα άνθη των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Γερμανία αναδεικνύεται η κορυφαία χώρα στην ανακύκλωση στην Ευρώπη για το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το Βέλγιο και τη Σουηδία βρίσκονται στη δεύτερη θέση από κοινού, η Βρετανία βρίσκεται στη μέση της κατάταξης, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ρουμανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.
Σελίδα 1 / 4   123... » Τελευταία ›
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.