Σε μείζον κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται το θέμα της αυτοχειρίας σε συνάρτηση με τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αριθμό αυτοκτονιών που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά την τελευταία τριετία και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή την Τετάρτη.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS.
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ανδρέα Λοβέρδου, να μειώσει κατά 45 % τον ετήσιο προϋπολογισμό των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που λειτουργούν φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ως εκ τούτου, απειλούνται άμεσα με λουκέτο τουλάχιστον 210 κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας, που αποτελούνται από 83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευμένα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού και 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα που λειτουργούν παρέχοντας ετησίως υπηρεσίες σε περισσότερους από 35.000 ασθενείς.
Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ», η απόφαση μείωσης των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των φορέων κατά 37 εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με την απορρόφηση τους εναπομείναντος ποσού του προϋπολογισμού κατά το α' εξάμηνο του 2011, καθώς δεν είχε υπάρξει σχετική προειδοποίηση, θα αναγκάσει περισσότερους από 1.500 ψυχικά πάσχοντες να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, πολλά από τα οποία όμως έχουν κλείσει, ή να βρεθούν στο δρόμο ως άστεγοι. Παράλληλα, εκτιμάται ότι 3.050 επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανό να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος κατατάσσει πλέον τη χρήση κινητού τηλεφώνου στην ίδια κατηγορία «καρκινογόνου απειλής» με το μόλυβδο, τα καυσαέρια και το χλωροφόρμιο.
Σε 14 ανήλθαν τα θύματα από το Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο που εμφανίστηκε στη Γερμανία από τις 25 Απριλίου, της επιδημίας που προήλθε από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, στην πλειοψηφία τους γύρω από το Αμβούργο, και από αυτούς τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει το Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών.
Λιγότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά καθώς μειώνονται τα ποσοστά θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα. Εντούτοις, περισσότερες γυναίκες χάνουν πλέον τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο, πλην της Βρετανίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους από καρκίνο στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένα σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία), προκειμένου να υπολογίσουν τα ποσοστά θανάτων για κάθε έτος και να προβλέψουν τα ποσοστά θανάτων για το 2011.
Περίπου οι μισοί από τους άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση του προστάτη. Καθώς αυξάνεται η ηλικία των ανδρών, αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανιστούν τρεις διαταραχές που συχνά προσβάλλουν τον αδένα του προστάτη: η καλοήθης υπερπλασία, ο καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές του αδένα.
Η μείωση στήθους στους άνδρες είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επέμβαση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Πλαστικών Χειρούργων της Βρετανίας, οι επεμβάσεις αυτού του τύπου έχουν αυξηθεί το τελευταίο έτος κατά 80%, από 323 το 2008 σε 581 πέρυσι .
Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.