Στη Γενεύη έχει στραφεί από την Τρίτη το παγκόσμιο ενδιαφέρον της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», όπου χαράσσεται το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου στο 40ο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή πολιτικών, κυβερνητικών φορέων, ακαδημαϊκών οργανισμών και εκπρόσωπων των τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών κολοσσών του πλανήτη.
Οι δύο πρώτοι δορυφόροι εντοπισμού θέσης (GPS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη, έπειτα από την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στο διάστημα μέσω ρωσικού πυραύλου Σογιούζ, που εκτοξεύθηκε την Παρασκευή από την ευρωπαϊκή βάση στη Γαλλική Γουιάνα.
Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis προσγειώθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ την Πέμπτη τερματίζοντας την 135η και τελευταία αποστολή των διαστημικών λεωφορείων του προγράμματος της ΝΑΣΑ.
Από το 1981 μέχρι σήμερα τα 5 διαστημικά λεωφορεία πραγματοποίησαν 135 αποστολές στο Διάστημα αποτελώντας για μια τριακονταετία το κύριο μέσο επανδρωμένων πτήσεων των ΗΠΑ.
Στην 25η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα σε ότι αφορά την ταχύτητα του Ιντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία (που αφορούν τον Ιούνιο) της εταιρίας Ookla που ασχολείται μέσω του προγράμματος Speedtest.net, με τις ταχύτητες των δικτύων σε όλο τον κόσμο..
Την ίδια στιγμή εγκαινιάζονται 13 ερευνητικά έργα με αντικείμενο τη φωτονική στο πεδίο των ευρυζωνικών δικτύων ινών υψηλής ταχύτητας με στόχο να αναπτυχθούν τεχνολογίες οι οποίες θα προσφέρουν στα σπίτια υπερυψηλές ταχύτητες διαδικτύου, δηλαδή πάνω από 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο.
Eζησε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος 13 έως 18 μέτρα, λίγο μεγαλύτερο από τις σημερινές φάλαινες φυσητήρες. Πρόκειται για μια φάλαινα - τέρας τα απολιθώματα της οποίας ανακαλύφθηκαν από ομάδα επιστημόνων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ στην έρημο του Περού.
Mε επιτυχία πραγματοποίησε την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση o πύραυλος Falcon 9 που ανέπτυξε η εταιρεία του Αμερικανού εκατομμυριούχου Έλον Μασκ, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το κάλυμμα που τοποθέτησε η BP για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, συλλέγει περίπου 1.000 βαρέλια την ημέρα. Το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον όγκο πετρελαίου που αναβλύζει από την πετρελαιοπηγή, αλλά αξιωματούχοι ελπίζουν στην αύξηση του ρυθμού άντλησης. Την περιοχή επισκέπτεται ο Μπάρακ Ομπάμα.
Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τις καλλιέργειες της ανατολικής Αυστραλίας σε μια έκταση σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας.
Σελίδα 1 / 2   12 » Τελευταία ›
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020

ΕΙΣΟΔΟΣ

 1. 1 Τα «κουρέματα» χρέους παγκοσμίως από το 1970 έως σήμερα

  Interactive

  Ανατρέχοντας ιστορικά στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας, οι κρίσεις χρέους, οι στάσεις πληρωμών, τα οικονομικά «κουρέματα» και οι επαναδιαπραγματεύσεις κρατικών χρεών αποδεικνύονται τόσο παλιές, όσο και ο δημόσιος δανεισμός. Η πρώτη περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας καταγράφεται στην Αρχαία Ελλάδα το 454 π.χ., όταν δέκα από τις δεκατρείς πόλεις-κράτη της Δηλιακής Συμμαχίας, που είχαν προχωρήσει σε δανεισμό από το Ναό της Δήλου, δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και κήρυξαν την πρώτη επίσημη στάση πληρωμών στην παγκόσμια ιστορία, ενώ οχτώ εξ αυτών ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού.

 2. 2 Εχουν σχέση οι ταραχές στο Λονδίνο με την ανεργία και τη φτώχεια;

  Interactive

  Παίρνοντας τα γεωγραφικά δεδομένα της ανεργίας αλλά και των ατόμων κάτω των 25 ετών που αιτούνται επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας στο Λονδίνο και βάζοντάς τα σε ένα χάρτη μαζί με τα σημεία των ταραχών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες φτάνει κανείς εύκολα σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για το οικονομικό προφίλ των συμμετεχόντων.

 3. 3 Πόσο πιθανό είναι ένα «ντόμινο» στην παγκόσμια οικονομία

  Interactive

  Τα πρώτα σημάδια μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη Ιουνίου. Μεσολάβησαν οι πανηγυρισμοί για την επίτευξη της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ στις 21 Ιουλίου και ο πρόσκαιρος καθησυχασμός των αγορών, για να επανέλθει έπειτα από μόλις 15 ημέρες η εκ νέου εκτόξευση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μεταφορά της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 4. 4 Ντόμινο λουκέτων σε διαφημιστικές φέρνει το Alter

  Interactive

  Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει υποπέσει το τηλεοπτικό κανάλι Alter φαίνεται να επιφέρει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων κινδυνεύουν με λουκέτο, εξαιτίας των ανοιγμάτων που είχαν πραγματοποιήσει προς αυτό.

 5. 5 Oι απώλειες των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  Interactive

  Με αρνητικό ρεκόρ 368 νεκρών αμάχων πολιτών κλείνει ο μήνας Μάιος για το Αφγανιστάν, 18 περισσότεροι από τον μέχρι πρότινος πιο βίαιο μήνα του 2010, τον Αύγουστο. 82% των νεκρών αποδίδονται σε επιθέσεις των Ταλιμπάν και μόλις 12% σε Νατοϊκές επιθέσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Η κατάσταση στη χώρα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν παραμένει κρίσιμη και οι προσπάθειες των Αμερικανών να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν για περαιτέρω συμφωνία αποβαίνουν άκαρπες, αφού μόλις 1.700 από τους 40.000 δέχθηκαν να μπουν σε διάλογο.

  Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί κυρίως λόγοι κάνουν τον πρόεδρο Ομπάμα να προτείνει πρόγραμμα σταδιακής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή και να επιχειρείεί να τερματίσει τον μεγαλύτερης διάρκειας πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής.

 1. 1 Η εξέλιξη της μέσης θερμοκρασία ανά περιοχή

  Interactive

  Το βρετανικό Met Office έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από 1300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τα οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χώρα μας. (Δεν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή της Μακεδονίας).

 2. 2 Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

  Ελλάδα

  Από εννέα ένοπλους Σομαλούς κατελήφθει το πρωί της Κυριακής το με ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Maran Centaurus. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 28 ναυτικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι ένας Ρουμάνος, δύο Ουκρανοί και 16 Φιλιππινέζοι και όλοι είναι καλά στην υγεία τους όπως διαβεβαίωσε ο υποπλοίαρχος που επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

 3. 3 Χρέος Ελλάδας σε χρυσό

  Ελλάδα

  To χρεός της χώρας μας 298 δις. ευρώ είναι ευθεία δυσανάλογο με το αποθεματικό μας σε χρυσό, ενώ θα μπορούσε να περιγραφεί με 1,8 φορές τον πύργο του Άιφφελ σε χρυσό, είτε με το συνολικό αποθεματικό σε χρυσό των ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία μαζί.

 4. 4 Οι νέες τεχνολογίες γεννάνε συγγραφείς

  Διεθνή

  Αν ο σχεδόν καθολικός αλφαβητισμός αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, η σχεδόν καθολική ικανότητα και δυνατότητα του καθένα να είναι συγγραφέας, αναμένεται να χαρακτηρίσει τον επόμενο πολιτισμό της ανθρωπότητας.

 5. 5 Ενταση με πυρά στην Κορέα

  Διεθνή

  Δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανταπέδωσαν τα πυρά πυροβολικού που εξαπέλυσε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε ύδατα που βρίσκονται κοντά σε διαμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή.